
תוכן עניינים
השאיפה ללמוד באחת האוניברסיטאות המובילות בעולם נמצאת אצל סטודנטים רבים, והיא משמשת כהבטחה לעתיד אישי מזהיר. ממוסדות יוקרתיים כמו הרווארד וסטנפורד בארצות הברית ועד לאוקספורד וקיימברידג' באנגליה, הקבלה לאוניברסיטאות הללו נראית לעיתים בלתי אפשרית. האם מדובר רק בכישרון יוצא דופן ובציונים מושלמים, או שקיימת דרך ברורה יותר, אסטרטגיה מנצחת שיכולה להגדיל משמעותית את סיכויי הקבלה?
לפי האתר Times Higher Education, עשרת האוניברסיטאות המובילות בעולם הן:
1. אוניברסיטת אוקספורד – אנגליה
2. המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT) – ארצות הברית
3. אוניברסיטת הרווארד – ארצות הברית
4. אוניברסיטת פרינסטון – ארצות הברית
5. אוניברסיטת קיימברידג' – אנגליה
6. אוניברסיטת סטנפורד – ארצות הברית
7. המכון הטכנולוגי של קליפורניה – ארצות הברית
8. אוניברסיטת קליפורניה, ברקלי – ארצות הברית
9. אימפריאל קולג' לונדון – אנגליה
10. אוניברסיטת ייל – ארצות הברית
חשוב לזכור, כל אחת מהאוניברסיטאות שברשימה מציעה חוויה לימודית ייחודית, עם דגשים שונים בתחומי מחקר, תרבות קמפוס ופרופילים ספציפיים של סטודנטים. וגם יוקרה ומוניטין 🙃.

הכניסה לאוניברסיטאות הכי טובות בעולם היא ללא ספק תהליך תחרותי במיוחד. שיעורי הקבלה נעים לרוב בין 3-5 אחוזים, מה שאומר שרק קומץ קטן מתוך אלפי המועמדים נבחר מדי שנה. לא מדובר רק בציונים גבוהים במיוחד במבחני הקבלה (למשל SAT), או בממוצע בגרויות מושלם. האוניברסיטאות מחפשות סטודנטים בעלי פרופיל מקיף, שמפגינים סקרנות עמוקה, מנהיגות, יצירתיות ותשוקה אמיתית לתחום לימודיהם. הם רוצים לראות כיצד התמודדתם עם אתגרים, אילו יוזמות לקחתם על עצמכם, וכיצד תרמתם לקהילה שלכם. לכן, כל תהליך ההכנה לקבלה הוא מסע שמומלץ להתחיל כבר במהלך התיכון, שכולל תכנון קפדני – פעילויות מחוץ לשעות הלימודים, בניית סיפור אישי מרתק שייבטא את הייחודיות שלכם ועוד.
בדומה למה שאמרנו מקודם, האוניברסיטאות המובילות בעולם לא מחפשות רק תלמידים מצטיינים, אלא גם אינדיבידואלים בעלי השפעה פוטנציאלית. כדי לבלוט בין אלפי מועמדים, עליכם להציג תיק מועמדות מרשים.
פעילויות לאחר שעות הלימודים: השתתפות פעילה במועדונים, ארגונים, התנדבות או פרויקטים אישיים תורמת רבות למועמדותכם. בין אם מדובר במנהיגות בתנועת נוער, הקמת מיזם חברתי, הצטיינות בספורט או במוזיקה, או פיתוח תוכנת מחשב – כל פעילות שמדגימה יוזמה, תשוקה, יכולת עבודה בצוות או מנהיגות, נלקחת בחשבון. האוניברסיטאות רוצות לראות שאתם אנשים מעורבים, סקרנים, ובעלי תרומה מעבר לספסל הלימודים.
מכתבי המלצה: מכתבים אלו, הנכתבים על ידי מורים, יועצים חינוכיים או מנחים/מנהלים בפרויקטים, הם כלי מעולה להצגתכם באור חיובי. בחרו ממליצים שמכירים אתכם היטב ויכולים לפרט על התרומה שלכם לקבוצה. מכתב המלצה אישי ומפורט, שמציג דוגמאות קונקרטיות ליכולותיכם, שווה זהב.
כתיבת חיבור: זהו לרוב החלק המאתגר והמשמעותי ביותר בתיק המועמדות. דרך החיבורים, אתם זוכים להציג את הסיפור האישי שלכם, את הערכים שלכם, את החוויות שעיצבו אתכם ואת שאיפותיכם לעתיד. זה המקום לבטא את הייחודיות שלכם, להראות את הקול האותנטי שלכם ואת הסיבה שבגללה אתם מועמדים מצוינים דווקא לאותה אוניברסיטה ספציפית. חיבור איכותי יהיה מרתק, אישי, ויבליט את התשוקה שלכם ללמידה ואת הפוטנציאל שלכם לתרום לקהילה האקדמית.

אף על פי שהשאיפה להתקבל לאחת מהאוניברסיטאות המובילות היא טבעית, חשוב לזכור את רמת התחרותיות הגבוהה ואת העובדה ששיעורי הקבלה נמוכים מאוד.
לכן, אסטרטגיה חכמה כוללת פיזור סיכונים (לא, אנחנו לא מדברים על השקעה במניות📈) באמצעות הגשת מועמדות למספר אוניברסיטאות שונות. אנו ממליצים ליצור רשימה של המוסדות היוקרתיים במיוחד שבהם סיכויי הקבלה נמוכים ואליהם אתם רוצים להתקבל, ורשימה נוספת שבה הנתונים שלכם מתאימים לדרישות הקבלה באופן מובהק וסביר יותר שתתקבלו (בהם גם הייתם מעוניינים ללמוד), גישה זו לא רק מגדילה משמעותית את הסיכויים שלכם להתקבל למוסד אקדמי מצוין, אלא גם מאפשרת לכם לבחון מגוון רחב יותר של תוכניות לימוד, תרבויות קמפוס וחוויות לימודיות, ובסופו של דבר לבחור את המקום המתאים לכם ביותר.
לאחר שצמצמתם את רשימת האוניברסיטאות שבהן תרצו ללמוד, תפנו למישהו בעל ניסיון בתהליך הגשת המועמדות לאוניברסיטה או מישהו שכבר לומד או סיים לימודים באוניברסיטה שהתעניינתם בה. קבעו פגישה לשבת ולשוחח איתו.
שיחה כזו יכולה לספק לכם תובנות שלא תמצאו בשום מקום אחר – החל מטיפים מעשיים לכתיבת חיבורים, הבנה כללית לגבי תרבות הקמפוס ומידע על מלגות או הזדמנויות ייחודיות. ניסיון אישי הוא כלי רב עוצמה, ויכול לחסוך לכם זמן ומאמץ רבים בתהליך המורכב הזה.

על מנת ללמוד באוניברסיטה בארה"ב או ברחבי העולם, עליכם להגיע לרמת אנגלית מסוימת. זה דבר בסיסי שיוביל לכך שתבינו לעומק את הלימודים שלכם באוניברסיטה ותוכלו לתרום ביעילות לתוכנית הלימודים שלכם.
מעבר לפן האקדמי, השפה היא השער לחוויה חברתית עשירה. היכולת לתקשר בחופשיות עם סטודנטים מכל העולם, להצטרף למועדונים, ליצור חברויות ולבנות רשת קשרים מקצועית, תלויה במידה רבה בביטחון שלכם בשפה. זכרו, האוניברסיטה אינה רק מקום לרכישת ידע, אלא גם פלטפורמה לצמיחה אישית והתפתחות חברתית. לכן, הקפידו להשקיע בשיפור האנגלית שלכם, בין אם באמצעות קורסים, קריאת ספרים ומאמרים באנגלית, צפייה בתכנים באנגלית או פשוט תרגול יומיומי. השקעה זו תשתלם לכם לא רק במהלך הלימודים, אלא גם הרבה מעבר לכך.
מטרתה של אוניברסיטה היא להכין את התלמידים להתמודדות עם החיים שלאחר הלימודים. לעיתים קרובות, הדבר כרוך ברכישת הכישורים הדרושים למציאת עבודה. עם זאת, ללמוד להתמודד עם החיים כולל גם אינספור דברים שהמעסיק שלכם לא יכול לכלול בתלוש השכר. הבנה מה מעניק לכם שקט נפשי, מציאת קשרים רוחניים, יצירת חברויות ומערכות יחסים, בילויים, לימוד על זהותכם כאדם ועל אמונותיכם ומחשבותיכם, ואינטראקציה עם אנשים אחרים – כל אלה הכרחיים לחיים מוצלחים, מעבר לעשיית הון כתוצאה מלימודים באוניברסיטה טובה.
האמת היא, שאף אחד לא יודע לפני שהוא מגיע לאוניברסיטה אם קמפוס זה או אחר יתאים לו. האם תוכלו לרכוש כאן את הכישורים לחיים? שאלת ההכנה הראויה לחיים תלויה בדברים רבים, משהו שאנשים שמתמקדים אך ורק בקבלה לאוניברסיטת עלית נוטים לשכוח.
לאחר הסוף האינטנסיבי שקראנו במאמר, שפונה לשאלות קצת יותר עמוקות, נחזור להתחלה ולשאיפות האקדמאיות.
נסו הכול. גלו מה אתם באמת נלהבים ממנו. השתמשו בזה כדי להבין לאיזו סוג אוניברסיטה אתם רוצים ללכת. לאחר מכן, בצעו את הצעדים ההגיוניים ביותר כדי להגיע לאותה אוניברסיטה, מה שעשוי לכלול קבלת ציונים טובים והשקעת מספר שנים בפעילויות שאתם נלהבים מהן מחוץ לבית הספר.
הצוות של נדב קהן מאחל לכם בהצלחה בדרך!
איך להתקבל לאוניברסיטאות הכי טובות בעולם
איך להתקבל לאוניברסיטאות הכי טובות בעולם